Vietnam is 's werelds 2e grootste koffie exporteur na Brazilie, een feit die maar bij weinigen bekend is. In het land zelf wordt ook veel koffie gedronken maar dan wel 'op z'n Vietnamees'.
En wat is dat dan? Nou, je schenkt een laagje gecondenseerde melk onder in een koffie kopje. Op het kopje plaats je een metalen filter met koffie (gekruid met cichorei), waarop heet water wordt gegoten. Terwijl het water nog doorloopt wordt de koffie al geserveerd. Volgens de traditie hoor je net zo lang over het opdrinken te doen als het duurde voor het water om door te lopen.
Een uitgebreid 'recept' kun je hier vinden. Het ziet er erg feestelijk uit, maar smaken verschillen. M (zoetekauw) vond de Vietnamese koffie best lekker, andere M vond het een soort opgewarmde tia maria en niet te zuipen en S vond de koffie goed te drinken als het maar met verse melk werd geserveerd in plaats van dat mega zoete gecondenseerde spul.
Voor avonturiers en liefhebbers, je kunt Vietnamese koffie ook in Nederland kopen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten