De échte Vietnamese loempia (goi cuon) lijkt geheel niet op wat in Nederland in die witte karretjes op markten wordt verkocht. Ze worden namelijk niet gefrituurd maar vers geserveerd met een pittige saus. Met dank aan deze website, hier het recept als lichte maaltijd voor 4 personen of als borrelhapje
Ingredienten:
12 ronde vellen rijstpapier (banh trang) verkrijgbaar in toko's
ca. 80 gram rijstvermicelli (of gewone vermicelli), 10 minuten in heet water laten weken
verdere vulling naar keuze, bijvoorbeeld:
24 garnalen (gekookt en gepeld)
10-12 blaadjes sla naar keuze
2 wortels
1 komkommer
1/4 kopje verse kruiden: basilicum, munt, koriander
3 lente uitjes
Maar je kunt ook denken aan: tofu, doperwtjes, taugé enz.
Bereiding:
1 halveer de garnalen in de lengte; snij de sla bladen in kleine reepjes, idem met de wortels en komkommer;
2 de kruiden fijn snijden en door elkaar mengen
3 vul een ruime kom of pan met warm water en week een velletje rijstpapier gedurende 1 minuut totdat het zacht is
4 leg het geweekte velletje op een vlak oppervlak; de vulling gaat op de onderste helft van het rijstpapier; begin met een klein beetje sla en een evengrote hoeveelheid vermicelli; hierboven op plaats je in een nette rij de komkommer en worteltjes; de garnalen gaan hier weer boven; besprenkel met de kruiden 5 vouw eerst de onderkant omhoog, daarna sla je de zijkanten naar binnen en rol je het pakketje zo strak mogelijk op zonder dat het rijstpapier kapot gaat
6 en zo ga je verder met de overige loempia's; als borrelhapje kun je de loempia's in 2-en snijden
7 de loempia's meteen serveren; als je lang bezig bent met rollen kun je de gemaakte loempia's 1-2 uur bewaren op een vochtige doek in een afgesloten plastic container
Saus:
een pittige zoet-zure saus smaakt het beste bij deze verse loempia's
1-2 teentjes knoflook
1/2 kopje hoisin saus (oosterse saus, verkrijbaar oa bij AH)
1 theelepel (rijst)azijn
1/4 kopje water
2 theelepels sambal oelek
evt. wat gehakte pinda's ter garnering
de knoflook even fruiten, saus, azijn en water toevoegen en aan de kook brengen. Gewenste hoeveelheid sambal toevoegen en serveren (evt. besprenkeld met de pinda's)
Te ingewikkeld? Dan zit er nog maar een ding op, zo'n wit karretje opzoeken voor wat in Nederland doorgaat voor Vietnamese loempia:
zaterdag 30 juni 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
goi cuon zijn springrolls...loempia's zijn cha gio
Aansluitend bij eerste bericht; klassieke vietnamese loempia's worden gemaakt van rijstepapier en bovendien is de vulling nogal prijzig. De rollen zijn de half zo groot als bij de kraampjes. In Frankrijk kosten 3 rollen EUR 5,00. Ze worden als voorgerecht geserveerd.
Een reactie posten